Cum funcționează fotovoltaicele?
Fotovoltaicele folosesc energia naturală a soarelui, centrul universului nostru, a cărui energie este disponibilă gratuit tuturor. Tehnologia favorabilă climei face posibilă o independentă în mare măsură de rundele de prețuri ale furnizorilor de energie. Energia electrică generată din energia solară poate fi utilizată de unul singur sau introdusă în rețeaua electrică. Energia solară este, de asemenea, ecologică în producție - iar sursa de energie este disponibilă aproape la infinit. Din aceste motive, fotovoltaicele au revenit în atenția publicului și acum își pot exploata pe deplin avantajele. În cele ce urmează, veți afla cum funcționează fotovoltaicele, care sunt avantajele și dezavantajele tehnologiei și ce trebuie luat în considerare în special.
Cum generează lumina soarelui energie electrică?
Tehnologia de generare a energiei electrice din lumina soarelui se bazează pe așa-numitul efect fotovoltaic sau fotoelectric. Deoarece radiația solară este cel mai bine captată pe acoperișuri, de obicei are loc acolo. Fie că este vorba de un mic sistem solar pe o casă unifamilială sau de un sistem industrial – sistemul fotovoltaic funcționează întotdeauna în același mod în principiu: Lumina soarelui cade pe celulele solare, care generează curent direct din acesta. Materialele semiconductoare din celulele solare, care sunt de obicei fabricate din siliciu, excită electroni. Aceste muta ca rezultat genera energie electrică prin energia cinetică.
Celulele solare individuale – componenta esențială a unui sistem fotovoltaic – sunt conectate pentru a forma module solare mai mari, care, la rândul lor, sunt interconectate pentru a forma generatorul solar. Invertorul convertește curentul direct generat în curent alternativ. Managerul energetic îl alimentează apoi prin cablu de alimentare direct în rețeaua electrică publică sau privată utilizată. La alimentarea cu rețeaua electrică publică, un contor asigură facturarea corectă.
Rețeaua de joasă sau medie tensiune, în care este alimentată energia generată, formează apoi stocarea energiei. Feed-in-ul și consumul nu sunt de obicei sincrone în propria casă. Regiunile fără racordare la rețea utilizează așa-numitele sisteme de sine stătătoare cu un sistem de stocare a energiei sub formă de baterie.
Cu cât soarele strălucește mai mult, cu atât mai multă energie solară poate fi generată.